Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 07:18

Ανάστροφος Θαυμαστικός

Γράφτηκε από την

Αντί προλόγου...

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του βιβλίου και την συλλεκτική έκδοση εκατό αντιτύπων του έργου του Ανάστροφου Θαυμαστικού μου ζητήθηκε να προλογίσω τούτο το βιβλίο. Αντ' αυτού θα σας παραθέσω βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα με αναφορές στην τωρινή του εικόνα, όπως την έχω σχηματίσει από την ολιγόμηνη γνωριμία μας.

Ο Ανάστροφος Θαυμαστικός, κατά κόσμο Τέλης Δημητρίου, γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Άριστος μαθητής πέρασε από τους πρώτους στο Πολυτεχνείο. Λάτρης της Ελληνικής γλώσσας αποφάσισε τελειώνοντας το πανεπιστήμιο να αρχίσει τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, ενώ παράλληλα έκανε διορθώσεις και μεταφράσεις κειμένων της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τη σειρά των παιδικών του βιβλίων «Η Τίτη και τα σημεία στίξης» ακολούθησαν διηγήματά του όπως «Τελεία και παύλα», «Βάλε κόμμα», «Το θαυμαστικό τι το ήθελες;» καθώς και το μυθιστόρημα «Ερωτηματικά και ερωτήματα». Από το 2014 περιορίστηκε στην καταγραφή όλων των σημείων στίξης σε κάθε είδους λογοτεχνικά κείμενα. Η ενασχόλησή του αυτή μάλιστα όχι μόνο εμπόδισε τη συγγραφική του εξέλιξη αλλά με αφορμή ένα διήγημα στο οποίο βρήκε 3.547 κόμματα και μία μόνο τελεία - ναι πράγματι αδιανόητο ακούγεται- κλονίστηκε η ψυχική του υγεία. Στην κλινική όπου νοσηλεύεται ωστόσο εξακολουθεί να καταγράφει τα σημεία στίξης ακόμα και από τις εβδομαδιαίες αναφορές των νοσοκόμων, καθώς και του θεράποντα ιατρού. Αρνείται διαρκώς να αναλάβει την καταγραφή των σημείων στίξης άλλου λογοτεχνικού βιβλίου και επαναλαμβάνει συνεχώς τη φράση «Μια στρατιά κόμματα!» ο,τιδήποτε κι αν κάνει.

Το παρόν λοιπόν είναι τιμής ένεκεν ενός χαρισματικού συγγραφέως και μιας αμφιλεγόμενης και εξαιρετικά ξεροκέφαλης προσωπικότητας ονόματι Ανάστροφος Θαυμαστικός.

Καλή ανάγνωση.

Ευαγγελία Τ.

(Ψυχίατρος-Νευρολόγος
της κλινικής «Άνω Τελεία»)

[Σχόλιο: Παροτρύνουμε τον αναγνώστη να διαβάσει το σχετικό κείμενο «Μια στρατιά κόμματα» της Εύης Τσούτσουρα, στο λογοτεχνικό site Η Φάλαινα]

Τελευταία άρθρα από τον/την Εύη Τσούτσουρα