Τρίτη, 29 Μάρτιος 2016 19:47

Σωτήρης Κοπανάς

Γράφτηκε από την

Ο Σωτήρης Κοπανάς γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 σε ένα χωριό τής ορεινής Αχαϊας. Έζησε μαζί με τα αδέρφια του στο φτωχό και αυστηρά συντηρητικό σπιτικό τους μέχρι την εφηβεία του.

Η ανέχεια τον οδήγησε να βρει την τύχη του στην Αθήνα. Το βράδυ παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό γυμνάσιο των Πατησίων, ενώ τη μέρα έβαφε σπίτια μαζί με δύο πατριωτάκια του. «Τη μέρα μπογιατζής, το βράδυ μαθητής» συνήθιζε να σιγοτραγουδάει με την ταβανόβουρτσα στο χέρι, σαρκάζοντας την κατάστασή του.

Κι άσχημα δεν περνούσε! Δουλειά, σχολείο, αλλά και παρέες, γλέντια, βόλτες, γυναίκες... Ήταν και ωραίο αγόρι, ομολογουμένως. «Καταφερτζής και ερωτιάρης» τον πείραζε συχνά η αντροπαρέα.

Μια βραδιά στο “Hotel America” θα άλλαζε τη ζωή του άρδην. Η καλλονή ξανθιά που με τόσο πάθος τής δόθηκε ένα ανοιξιάτικο βράδυ έμεινε έγκυος. Γονείς και σόι ολόκληρο τον κυνηγούσαν να αποκαταστήσει το κορίτσι για καιρό. Αυτός μέχρι και από τον τρίτο όροφο ενός ακάλυπτου πήδηξε για να γλιτώσει.

Μια νύχτα με μόνο ένα εισητήριο και ελάχιστα δολλάρια στην τσέπη, χωρίς μιλιά ούτε σε κολλητούς ούτε σε στενούς συγγενείς μπήκε σε μία πτήση για Καναδά και από κει για Σικάγο σε κάτι μακρυνούς θείους.

Κανείς δεν τον ξανάδε. Κι από τότε στο χωριό, όταν αναφέρονται στην ιστορία του στο καφενείο, λένε οι παλιοί «Την κοπάνισε ο Κοπανάς!», «Άρατος έγινε!». Και να γυρίσει, τώρα πια, ποιός θα τον γνώριζε; Σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε... Μια ζωή...

Τελευταία άρθρα από τον/την Νικολέττα Αντωνοπούλου